MOTTAGNINGEN ÄR DÅLIG när jag ringer Björn. Först tror jag det är mig han ber sitta still, men han förklarar att han har fullt upp med att uppfostra hundvalpen Atlas på sju månader.
Björn är bosatt i Haninge söder om Stockholm i ett hus han byggt helt själv. Den processen kan man följa på Youtube under namnet Björn bygger bo – där han i korta avsnitt går igenom varje steg i att bygga sitt drömhem. På samma kanal kan man nu även följa hans projekt med att bygga attefallshuset.
PERFEKT FÖR GÄSTER OCH ARBETE
Björns attefallshus är komplett med bad och kök, samt ett sovloft. Han behövde ha ett utrymme för gäster att nyttja när de stannar lite längre, samt ett kontor till sig själv och sin fru.
– När man har två barn och en hundvalp kan det vara svårt att vara i fred om man behöver jobba. Ett attefallshus blev en bra lösning på problemet, skrattar han.
Själva byggprojektet tog sin början i september förra året. Det var något senare än Björn hade hoppats på, vilket resulterade i att han tvingades arbeta mycket under vintern i kyla och mörker. Men nu äntligen står huset färdigt i all sin prakt.
Huset ligger tätt mot en bergsvägg, och för att förstärka känslan av att det smälter in i berget har Björn valt ut skiffer som löper längs husets skorsten. En smart lösning på just skorstenen är att Björn satt in två rökkanaler vilket tillät honom att sätta dit spjäll som gör att man kan röka fisk och kött däri. På utsidan fungerar den alltså även som grill, och på insidan är den kopplad till en liten kamin som ger värme.
Det kan bli för varmt dock. För att inte riskera att huset blir en bastu på sommaren har Björn satt solskyddsglas i rutorna som vätter mot väst vilket bidrar till att huset behåller en behaglig temperatur. Från loftet kan man öppna två vädringsfönster och skapa korsdrag.
Värme och vatten dras från det stora huset som har bergvärme. Proceduren var lite besvärligare och lite dyrare, men i längden spar man pengar. Dessutom vill man gärna slippa ta in varmvattenberedare i ett litet utrymme. Genom denna lösning slipper Björn även ett sk tryckkärl (hydrofor) och radiatorer.
ATT INREDA 25 KVM
När det kommer till inredning har Björn fokuserat på att behålla färgerna i miljön runtom huset, dvs svart, grått och vitt. Badrummet har fått en härlig fondvägg i samma skiffer som skorstenen. Det svetsade stålstaket på loftet finns även i det stora huset vilket skapar en trevlig enhet.
Möblemanget är sparsamt och modernt. En bäddsoffa till övernattande gäster, förvaring och ett fällbord för möten och kontorsarbete.
Takhöjden i det lilla huset är imponerande med sina 3.30 meter, och Björn har inrett med gott om spots för att sprida mycket ljus. På utsidan knyts hus och bergsvägg ihop ytterligare genom en gjuten innergård. Ett perfekt utrymme när familjen vill grilla i skorstenen i sommar.
INNAN DU BYGGER
Regler kring attefallshus kan tyvärr vara ganska knepiga i vissa fall. Detta beror delvis på att kommuner tolkar bestämmelser olika, och därmed skapar sina egna regelverk för denna typ av bygglov, eller startbesked som det kallas.
– Det är lite dumt. Då kan vi inte lära oss av varandra. Man kan prata med någon som fått sitt startbesked relativt enkelt och sedan bli väldigt förvånad och besviken när man inser att detsamma kanske inte gäller i ens egen kommun, säger Björn.
I Haninge kommun där Björn bor har de varit benhårda med reglerna. Han har mer eller mindre behövt ansöka om bygglov motsvarande det han skickade in för att bygga bostadshuset. Det kan också vara krångligt att veta hur ett attefallshus ska definieras; ska man söka komplementbyggnad eller komplementbyggnadsbostad. Valet baseras på huruvida byggnaden ska nyttjas som bostad eller ej, och om så är fallet krävs att det följer samma regler som för bostadshus, d v s att det är handikappanpassat fullt ut.
– Det där kan ju vara svårt att veta. Ett attefallshus får inte vara större än 25 kvm, har ingen egen adress och kan inte säljas separat, samtidigt som det kan vara en smart lösning rent ekonomisk att hyra ut huset till någon som vill bo där permanent en stund, säger Björn.
Han tycker det är synd att reglerna ska göras så krångliga då det hämmar folk som gärna vill bygga.
Björn säger också att just ansökan om svarsbesked var den jobbigaste delen i hela projektet. Det roligaste har varit att se huset växa fram och bli bättre än han vågat hoppas på.
TEXT: SIDSEL LÖYCHE BILD: BJÖRN CHRISTIERNSSON/HELÉN KARLSSON