– SER DU DET DÄR TRÄDET? Det är ett päronträd som någon beskurit som ett äppelträd. Det är en styggelse att beskära päronträd som äppelträd. Det finns inget vackrare än ett friväxande päronträd som får växa enligt dess naturliga DNA, säger Kent medan han tittar uppgivet på ett träd på andra sidan av grusgången.
Många har nog någon gång hört talas om jas-perioden; det vill säga perioden som sträcker sig mellan juli och september. Enligt rönen ska fruktträd och buskar helst beskäras under just de månaderna. Men det är inte hela sanningen enligt Kent. För varje träd har nämligen sin speciella tidpunkt på året. En bra tumregel för fruktträd är att göra beskärningen precis efter att trädet tappat sin frukt.
– Beskärningen är viktig då den lägger grunden för hur mycket näring som finns lagrat i trädet inför nästa säsong. Allting hänger samman, under våra fötter finns ett omfattande nätverk av rötter som är helt avgörande för att något ska kunna växa här överhuvudtaget, säger Kent och pekar på gräsmattan.
OLIKA TYPER AV BESKÄRNING
Enligt Kent finns det tre väldigt viktiga beskärningsmetoder som en villaägare bör ha koll på. Den första, och viktigaste under trädets första år, är uppbyggnadsbeskärningen. Den handlar om att se till att det inte finns några grenar som konkurrerar om solljuset. För enligt honom är nämligen sol, vind och ljus på kronan de säkraste ingredienserna för att hålla borta svampsjukdomar.
Sporrbeskärning är den andra metoden man bör ha koll på enligt Kent. Den innebär i korta drag att man genom att beskära vattenskott på ett visst sätt kan forma trädet på önskat sätt samt även bestämma var framtida frukt ska växa. Därtill finns det ytterligare en beskärningsmetod som Kent gärna belyser lite extra.
– Beskärningen som sker när man ser att grannen varit ute kallar jag för självändamålsbeskärning. Det är en farlig metod som tagit död på många vackra träd och buskar. Ofta handlar det om att man inte har koll på vad man håller på med. Då är det bättre att låta bli och rådfråga någon som kan. Självändamålsbeskärning är en veritabel svordom i min värld, avslutar Kent.
Plommonträd är alltid svårast att beskära. Ge dig inte på beskärningen om du inte har stenkoll på vad du gör. Jag besöker tyvärr ofta trädgårdar med plommonträd som är bortom räddning.
Ett enkelt sätt att se om ett träd mår bra är att titta efter mossa och tickor. Ett friskt träd ger nämligen inte svamp, mossa eller tickor n ågon möjlighet att växa.
TEXT & BI LD: MARKO WIVOLIN