SKIDDROTTNINGEN FRÅN TÄRENDÖ SLOG IGENOM ORDENTLIGT I TV-RUTAN NÄR HON 2008 BLEV FÖRSTA SVENSK ATT VINNA TOUR DE SKI. UNDER ÅRENS LOPP HAR MYCKET HÄNT OCH FÖRÄNDRATS, I SÅVÄL SKIDVÄRLDEN SOM DEN MEDIALA TILLVARON. EFTER MYCKET SPEKULATIONER MEDDELADE KALLA I APRIL ATT HON FORTSÄTTER SIN SATSNING ÄNNU EN SÄSONG, NU MED ALLT FOKUS RIKTAT MOT VM I OBERSTDORF 2021.
I bagaget har Charlotte Kalla en karriär som kantats av både med- och motgångar. Succéerna som ofta dyker upp i folkminnet är OS-prestationerna: Guldet i Vancouver, guldet i Pyeongchang, guldspurten i Damernas stafett i Sotji 2014 som försatte ett helt land i kollektiv gåshud. Bland motgångarna sållas det som ibland drabbar skidåkare: Skador, brutna stavar, sjukdom. Efter en tung säsong 2016 valde Kalla att bryta med landslaget och istället satsa på ett eget team, med ledargestalter som Magnus Ingesson och Stefan Thomson. Men en comeback lät sig inte vänta länge. 2018 var Charlotte tillbaka i landslaget och hade med sig både Magnus och Stefan.
– Det är otroligt skönt att ha tränarna från hemmaplan med sig in i landslaget, det ger en helt annan kontinuitet. Dessutom uppskattar jag deras ärliga engagemang och nyfikenhet att utveckla allas individuella prestationer, menar Charlotte.
Dream team för ekonomisk åkstil
Något som konkretiserar Charlottes kreativitet är den nya satsningen Åkekonomi. Själva grundtanken med projektet är att genom analys och bearbetning mejsla fram en teknik som både är sparsam för kroppen och lönsam för tiderna. Enligt Charlotte har projektet i första hand möjliggjorts tack vare experter i samverkan.
– Innan jag åkte på mitt första snöläger för säsongen i april träffade jag Lars Ljung (teknikexpert och videoanalytiker vid Sveriges Olympiska kommitté, red. anm.) och presenterade en idé för honom. Jag ville sammanföra Magnus, Stefan och Lars tillsammans med min naprapat Anna hemma i Sundsvall.
Vi insåg att om vi får alla att prata tillsammans kan det stärka min utveckling. Det blev startskottet för projektet Åkekonomi.
Träning utan avbrott
Det gångna året har inte varit som vanligt för någon, men frågan är vad betraktas som normalt för en person som slog igenom på bred front redan som tonåring. I startgroparna av Charlottes karriär chockade hon experterna med en sanslöst hög maximal syreupptagningsförmåga. Professor Bengt Saltin kunde då konstatera att ett högre värde aldrig uppmätts från en svensk kvinna. Men vad far genom huvudet under de där långa träningspassen? När kroppen ansträngt sig flertalet mil och mjölksyran värker i låren?
– Jag tänker väldigt mycket på rörelsemönster och vilken vinkel jag har på knäna. Men ibland det kan också vara skönt också att bara låta tankarna vandra obehindrat, särskilt på löpturerna. Något som blir väldigt tacksamt under distanspassen är att tankarna får möjlighet att tänka färdigt, eftersom det inte finns någon som avbryter. Det är inga notifieringar på mobilen som stör, som det kan vara vid andra stunder på dygnet.
Ett hetare medieklimat i vintersporten
Det har länge florerat en debatt om huruvida medierna utgör ett visst störningsmoment inom sporten. Många idrottare har varken som mål eller avsikt att stå i strålkastarljuset, ändå sätts från första framgångarna en enorm medial press på åkarna. En press som uppnått helt nya proportioner tack vare tillkomsten av sociala medier.
– Det är en otrolig skillnad på mig och de stjärnor som tänds idag – de kommer från helt andra förutsättningar. I OS i Vancouver 2010 såg jag knappt en enda smartphone, men idag har ju det exploderat och en stor del handlar nu om olika strategier för hur man ska hantera den typen av påfrestningar, resonerar Kalla.
Tummar hålls för tävlingar
– Nu känns allt förväntansfullt. Jag är så oerhört sugen på att ta på nummerlappen och bara ösa på i spåren. Men det är såklart både smånervöst och osäkert läge, säger Charlotte.
Mycket står visserligen höljt i dunkel kring de kommande tävlingarna. Sverige valde att avstå ett par värlscupshelger i december och läget gör det svårt för landslaget att lämna några garantier. Något som däremot kan garanteras är att när tävlingarna väl blir av är Charlotte mer redo än någonsin och nu hålls alla tummar i Norden för en lycklig inledning på 2021: Ett VM i Oberstdorf där Sverige och Charlotte Kalla får chansen att ge allt.
TEXT: FREDRIK ANKERSEN | BILD: KRONANS APOTEK