KJ DESIGN ERBJUDER EXKLUSIVA HANDGJORDA SMYCKEN SPECIELLT FRAMTAGNA FÖR VARJE KUND EFTER DENNES ÖNSKEMÅL. GULDSMED KRISTINA JOHANSSON TAR EMOT I SIN KOMBINERADE ATELJÉ OCH VERKSTAD UTANFÖR ALINGSÅS.
– ATT KOMMA TILL EN ATELJÉ är något helt annat för kunden än att gå in i en butik. Det är personligt och högtidligt och de är ofta fyllda av entusiasm och spänning. Jag vill att de ska få en kick och upptäcka en ny värld av stenar, pärlor, smycken och guld i olika färger, berättar hon.
Till Kristina kommer dels de som vill ha ett helt nytt smycke, men också de som har tröttnat på sina gamla smycken och vill göra om dem.
– Att skapa ett smycke precis som kunden vill ha är en process. Jag börjar alltid med att bjuda in kunden till min ateljé. Där pratar vi och lär känna varandra lite. För mig handlar det mycket om att känna in vem kunden är och förstå vad han eller hon vill ha. När det gäller just bröllopspar är det lite extra komplicerat eftersom det är två personer som skall ha var sin ring. Ofta vill paret känna att ringarna hör ihop samtidigt som varje ring skall passa deras personlighet. En väldigt rolig utmaning.
ETT SKRÅ MED GAMLA ANOR
Kristina som ägnat sig åt guldsmide och smycketillverkning sedan 1990 är också ordförande i Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Det är ett skrå där gamla traditioner lever kvar. Gesällprovet får tas först efter sex år i yrket och mästarprovet efter tio år.
– Ändå är det inte riktigt som förr. De flesta guldsmeder är inte mästare längre, berättar Kristina. Hon arbetar i många olika material som vitguld, rödguld, rosé-, gul-och grönguld. Platinaguld fullkomligt älskar jag med dess tyngd och oföränderliga färg och kombinationen av platinaguld och roséguld är helt underbar, säger hon.
UPPMÄRKSAMMADE UTSTÄLLNINGAR
Till de många olika spännande och uppmärksammade arbeten Kristina gjort under åren hör ett halsband hon ställde ut på Harrods i London.
– Vi var tio guldsmeder som ställde ut tillsammans. Mitt bidrag var ett halsband som hade tusentals diamanter i regnbågens alla färger, var värderat till två miljoner och jag hade lagt 400–500 arbetstimmar på det, minns hon. En minnesvärd utställning var också den på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm där Kristina ställde ut juveler i form av fattningar som var utbytbara på en ring. Utställningens tema var ”frihet”. Eftersom min passion är orienten likt Tusen och en natt så inspirerades jag av Antikens sju underverk. Cheopspyramiden, fyrtornet på Faros, Mausoleet i Halikarnassos och mitt egna underverk Mabe.
Kristina har även färdiga smycken för visning och försäljning även om själva grundkonceptet är personligt designade och unika smycken där kunderna antingen kan beställa något helt nytt eller ta med sig gamla smycken, eget guld eller egna stenar för att få en ny design. Hon vill dock slänga in en liten brasklapp: Det är viktigt att vi har en dialog innan om kvaliteten på självinköpta stenar. En del köper undermåliga stenar av okunskap på nätet, många av oss guldsmeder har slutat att arbeta med diamanter och ädelstenar som är inhandlade på detta sett, då certifikaten inte alltid stämmer. Vissa diamanter och ädelstenar kan vara glasfyllda och vid rengöring eller annan hantering kan stenen se krackelerad ut då glasfyllningen gått ur, vi är då ersättningsskyldiga. Detta utsätter vi oss inte för längre.
TEXT: JONAS ULFVARSON BILD: KJ DESIGN