I HJÄRTAT AV MÄLARDALEN, DRYGT EN TIMMES KÖRVÄG FRÅN CENTRALA STOCKHOLM LIGGER SUNDBYHOLMS SLOTT BELÄGET I DE VACKRA OMGIVNINGARNA SOM MÅNGA SÄKERT KÄNNER IGEN FRÅN TV4-PRODUKTIONEN BONDE SÖKER FRU. SEDAN TRETTON ÅR TILLBAKA ÄR DET CHRISTIN WIDERBERG SOM TILLSAMMANS MED SIN MAN ERIC DRIVER DET ANRIKA SLOTTETS VERKSAMHET, OCH HON TRIVS YPPERLIGT I ROLLEN SOM SLOTTSFRU.
TEXT: ANNA REIN BILD: JUHA DAHLBO/NIKOLA DANJANOVIC/SUNE KARLSSON/LEIF GUSTAVSSON/JENNY ERICSON
– MÅNGA KOMMER HIT FÖR ATT lämna vardagen och stan för att få komma ut till landet och den vackra miljön som vi har här. Utomhus har vi slottsparken, Europas nordligast bokskog, den prisbelönta marinan och vacker natur runt omkring. Men sen är det såklart viktigt att både boende och maten är bra för att det skall bli en upplevelse. Lägger man till en aktivitet som en champagneprovning, julbord eller mordgåta så tror jag att vi kan erbjuda en komplett och unik upplevelse, säger Christin. Resan mot den verksamhet som Sundbyholm idag inhyser startade för många år sedan och för Christin var det studier i Göteborg som blev startskottet. Det ledde nämligen till en tjänst i USA, där hon träffade sin nuvarande man och tillika slottets VD Eric.
– Jag och min man Eric träffades i USA. Vi jobbade båda på ABB, jag inom projekt- och exportfinansiering och han inom internbanken. Eriks pappa var en av de dåvarande ägarna av Sundbyholm, och när vi flyttade hem från USA igen så bestämde vi oss för att ta över slottet, berättar hon. Då var året 2004, men man får backa ytterligare några hundra år bak i tiden om man skall börja tala om själva slottets historia.
Christin tillsammans med Linda och Jonas på Fremantle Media
FRÅN KLOSTERGODS TILL LEVANDE BESÖKSMÅL
Under medeltiden var Sundbyholm klostergods men återtogs till kronan under första hälften av 1500-talet. Det var den svenska Riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm som sedan lade grunden för själva slottsbyggnaden. Han hade fått ägorna redan i sin ungdom och hade haft ett stort trähus på marken som han nyttjade som sommarställe, innan han påbörjade byggnationen av slottet år 1639. Nio år senare var byggnationen färdigställd och Gyllenhielms ståtliga sommarställe var redo att nyttjas. Dessvärre dog han två år senare.
– Slottet drevs sedan av olika arrendatorer fram till år 1774, då man fick en tråkig julpresent dagen innan
julafton. En brand startade i det nytjärade taket som hade ny brädesfodring runt skorstenen, vilket gjorde att taket brann ner och vissa väggar raserades. Det är alltså främst källarvalven som är original än idag. Efter branden var slottet inte längre bobart och man var tvungen att hitta ett annat boende till arrendatorerna. Då fraktade man över en underdel från en herrgård på Djurgården och byggde upp den på plats igen straxt bredvid slottet, förklarar Christin. Slottet agerade därefter länge sädesmagasin och dess
nuvarande form kom till efter att Eskilstuna kommun köpte Sundbyholm i mitten av förra seklet. Då började en varsam renovering för att möjliggöra en funktionell verksamhet samtidigt som den unika atmosfären skulle bevaras. Men trots renovering och nymodigheter måste vi såklart ställa en till fråga efter att ha hört den dramatiska historian:
– Om det spökar? Ja det är klart det spökar på slottet, säger Christin och skrattar
Bild på spöke.
BONDE SÖKER FRU
Idag är Sundbyholm en plats fylld av fantastiska upplevelser. Nu bor man inte längre i slottet utan i den intilliggande hotellbyggnaden, en större byggnad med vacker utsikt över alla segelbåtarna i marinan. Dessutom finns här flera mindre byggnader som alla inhyser hotellrum i olika kategorier. Sammantaget erbjuds hela 109 hotellrum med totalt 233 bäddar. Då är även den fina Vagnsmeden inräknad som snart blir inflyttningsklar efter att under året ha genomgått en totalrenovering. Själva slottsbyggnaden nyttjas idag enbart av konferens-, fest- och restauranggäster som äter gott i någon av slottets matsalar. På festvåningen ligger den stora Riddarsalen, där det dukas fint för upp till 250 middagsgäster. För gruppbokningar arrangeras också olika historiska middagar, som vikingamiddagar och 1700-talsmaskeradbaler.
– Med rätt dräkter och tidsenlig rekvisita blir dessa middagar en upplevelse för livet. Vikingamiddagarna passar extra bra i slottets spännande källarvalv medan de hovlika 1700-tals maskeradbalerna passar bäst på festvåningen, berättar Christin. Miljöerna med den vackra slottsparken och de ståtliga byggnaderna är det inte helt ovanligt att man känner igen trots att man aldrig varit på besök. Det är nämligen här som TV4-produktionen Bonde söker fru de senaste tio åren har spelat in böndernas första möten med sina
brevskrivare. När produktionsbolaget ringde så hade programmet bara gått ett år och jag visste knappt vad det var, men som tur var så hade jag sett lite av ett avsnitt hemma hos mina föräldrar. De hade tidigare spelat in i Värmland men frågade nu om vi kunde tänka oss att ha det hos. De sa att vart de än letade så dök Sundbyholms Slotts namn upp, så det var väl ödet, säger Christin och skrattar. Givetvis har programmet gjort att många är nyfikna på miljöerna, men det är långt ifrån den enda anledningen till att göra ett besök.
SPÄNNANDE MORDGÅTOR
För den som vill ha mer än rekreation och god mat erbjuds en rad olika aktiviteter och weekendpaket, däribland populära vin- och champagneprovningar. Något annat som lockar är de rafflande mordgåtorna. De utgör mer eller mindre interaktiva upplevelser där du och ditt sällskap får medverka mitt i en spännande berättelse där målet är att samla ledtrådar och slutligen gissa rätt på vem som utfört mordet.
1700-tals maskeradbal.
Det krävs uppmärksamhet och ett bra sinne för detaljer, men en stor dos skratt och spänning utlovas.
– Pjäsen utspelar sig mellan varje rätt och sen kan man prata med sina vänner under tiden man äter. Just nu har vi två stycken mordgåtor som vi aldrig spelat innan: Begravningen och Schlagerfesten. Dessutom kör vi vidare med två gamla godingar som redan hållit på i många säsonger, nämligen Testamentet och Sherlock Holmes. Vi fortsätter med alla dessa mordgåtor i början av februari.
Nu till jul så har vi också Den sista synden – mordet på julafton som är en väldigt trevlig, större mordgåta som utspelar sig i början av sekelskiftet. Vi har faktiskt spelat den för flera år sedan på slottet, men nu har den gjorts extra julig, berättar Christin. Julborden, både med och utan mordgåta, drar igång i
slutet av november och håller på fram till och med den 18:e december. Om man väljer att komma på en mysig julbordsweekend utan mordgåta får man uppleva ett klassiskt julbord i matsalen som sedan fortsätter ner i källarvalven med ett jättestort gottebord.
– Där finns det massvis med bakelser, godis, desserter, bakverk och annat gott. Man brukar bara orka smaka på en bråkdel av det, säger Christin glatt