Lika härligt som det kan vara med bostadsköp, samboliv och allt runt omkring, lika krångligt kan det bli om något skulle gå snett. Vilka rättigheter, och skyldigheter, har jag? Vad innebär sambolagen? Kan man renovera skattesmart? Gotajuristerna i samarbete med mäklarhuset vill belysa problematiken och göra det enklare för fler att få koll på vad som gäller.
– VI SER VÄLDIGT OFTA RESULTATET av att inte gå till en jurist, men då är det tyvärr redan för sent! Att ha till exempel ett samboavtal är ungefär som att ha en airbag i en bil. Förhoppningsvis behöver man inte använda den, men gör man det är det väldigt bra att den finns där, säger Elisabet Haglid, VD på Mäklarhuset.
Juristen och mäklaren är två sidor som många gånger om har fått se den sämre sidan av myntet när det kommer till situationer som rör boende och partnerskap. Nu vill de se till så fler förstår vad som gäller i olika sammanhang, men framförallt hur man undviker att hamna i krångliga situationer. Under hösten kommer de bland annat anordna allmänna träffar där alla är välkomna för att ställa frågor och samtala kring ämnen som kan kännas svåra att förstå sig på.
– På träffarna kan man lyfta alla frågor man har i ett mindre sammanhang utan att känna att man inte vågar ta plats. Vi vill att skall vara avslappnat och välkomnande, säger Jennie Eriksson, jurist och delägare i Gotajuristerna.
Vanliga frågor de möts av kretsar kring allt ifrån bodelning till överlåtelseavtal och skatt, men framförallt är det kanske samboskap som förvånansvärt få vet innebörden av. Det är för många ett självklart steg i en relation, men också något som kan leda ner på en slingrig väg i framtiden. Sambo blir man när två personer som är ett par flyttar ihop med varandra. Men det är inte som många tror bara något man kallar sig, det finns en hel del juridik inblandat i att vara bo tillsammans som par.
– Det är så många, inte minst unga, idag som har en samborelation utan att förstå vad det innebär rent juridiskt. Flyttar en sambohälft in i en lägenhet som den andra redan äger så har dom inte något rätt till ekonomisk vinning alls, trots att dom betalar ränta och amortering i åratal. Men det bli vara tvärt om också, att den ena kräver sin hälft även om dom inte har bidragit till något alls. Var är rättvisan i det? frågar sig Elisabet.
Vad är det då som gäller? Tyvärr beror det på allt för många faktorer för att kunna ge ett rakt och enkelt svar. Däremot är lösningen enkel. Att gå till en jurist och skriva ett samboavtal och eventuellt bodelningsavtal är en bra försäkring om något skulle uppstå. Med ett bra avtal lämnas inget utrymme för onödiga problem för någon av parterna.
– Det som kan bli föremål vid en bodelning när två sambos flyttar isär, är endast bostad och bohag som man har förvärvat för gemensam användning. Men omständigheterna i det enskilda fallet gör att osäkerhet råder. Till exempel vad händer när ena parten flyttar in i en bostad som förvärvades långt innan paret träffades, men samtidigt betalar den nyinflyttade parten lån och amortering varje månad? Då har man inte förvärvat bostaden för gemensam användning, förklarar Jennie och fortsätter:
– Pengar gör något med människor som inte alltid lockar fram den fina sidan. Juristen kan inte trolla och man kan inte laga allt i efterhand, därför är det så viktigt att man kommer till oss redan innan något har hänt. Det handlar inte om att vara misstänksam, utan förutseende!
RENOVERA SMART OCH SPARA PENGAR
Oavsett om det gäller ett spännande bostadsköp, en renovering eller kanske ett tungt dödsbo som skall redas ut kan det vara svårt att hålla reda på alla detaljer och regler på egen hand. Utöver diverse avtal kan juristen även vara behjälplig med frågor som exempelvis rör skattetekniska områden.
– Det är inte bara samboavtal det handlar om, utan saker som överlåtelseavtal, bodelning, dödsbon och skatt är minst lika viktigt att ha full koll på. Jag har varit med om dödsbon där man låtit det rullat på och sen när man väl bestämmer sig för att sälja grejerna långt senare har man inte en aning om hur det funkar! Istället för 22% vinstskatt på dödsboet så står man plötsligt där med en bolagsskatt på 50% plus, förklarar Elisabet.
– Samma sak är det med renoveringar. Säg att jag ska lägga en miljon på renovering, drygt hundra tusen om året, hur ska jag göra det smart för att flera hundra tusen inte bara ska försvinna? säger Elisabet.
– Hos en jurist kan man få hjälp med att göra all renovering med logik så man kan utnyttja det som är avdragsgillt. Juristen kan hjälpa till att förstå alla regler, peka på var det kan bli eventuella problem och hur man kan lägga upp det på bästa sätt, tillägger Jennie.
FÖRSTA MÖTET KOSTNADSFRITT
Varför det är så få som har koll på sin vardagsjuridik finns det många teorier om. Att vi litar på våra medmänniskor är givetvis ett sunt tecken i många aspekter, men man är inte heller cynisk bara för att man tänker ett steg längre. Tittar man längre ut i Europa är företeelsen familjejurist snarare en regel än ett undantag, men här tycks vi tro att steget in till juristen är enormt.
– Jag tror också att många ser framför sig att det kostar multum bara att stiga in genom dörren på en Juristbyrå. Vad det kostar beror på hur alla omständigheter ser ut och vad man vill göra, men första mötet är alltid kostnadsfritt och där kan vi gå igenom allt och se vad ärendet kommer ligga på. Vi är dessutom alltid tillgängliga, säger Jennie.
– Det kan vara tillräckligt jobbigt att gå igenom något tungt, men mycket kan undvikas om man är förutseende. Alla borde ha en egen familjejurist som man alltid kan vända sig till, avslutar hon.
JENNIE ERIKSSON
Delägare och grundare av GotaJuristerna KB.
Områden: Civilrätt, Familjerätt, Skadeståndsrätt och Avtalsrätt.
Jennie är en tuff tjej med ett stort hjärta, kompetent och ytterst noggrann. Med Jennie vid Din sida behöver Du inte vara orolig att någonting passerar utan att det noteras och bemöts.Jennie är också huvuddelägare och grundare av Gota Collector AB.
Epost: eriksson@gotajuristerna.se
Telefon: 031-381 06 66
ELISABET HAGLID – Mäklarhuset
Kontorschef/Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Östra Centrum
Epost: elisabet.haglid@maklarhuset.se
Telefon: 0707-22 19 22 eller 031-797 14 57
TEXT: ANNA REIN BILD: GOTAJURISTERNA/MÄKLARHUSET