Kalvsund är en liten bilfri ö i Göteborgs norra skärgård. Det första man ser när man närmarsig ön är det stora huset som bokstavligt talat tornar upp sig helt utmed havet. Den bremerska villan, i folkmun kallat panget är idag en kulturmärkt privatbostad med museum i källaren som öppnar upp för allmänheten varje sommar. Spöket Hilma bor på tredje våningen.
HÄR BODDE JAG under tre år i min barndom. Mina föräldrar letade hus i närheten av Göteborg och kom tillbaka lyriska över ett ”Pippi-hus med vackra fåglar i trädgården, torn på taket och lummig trädgård” som de tittat på. Jag var 7 år och föreställde mig ett mindre slott med påfåglar utanför. Det visade sig alltså vara ett spökhus med höns i trädgården. Jag trampade i hönsskit varje gång jag klev ut genom ytterdörren. Badrummet låg i källaren och i badkaret satt alltid en enorm spindel och viftade hotfullt med huggtänderna. Här bodde vi i tre år. Och det var underbart!
Det visade sig även att morfar var väl bekant med historien kring huset då hans far jobbat för Bremer med att smuggla sprit, något som han hamnade i fängelse för. Men mer om det senare.
Jag fann vänner för livet, fångade krabbor i havet och ödlor i dammen. Min familj delade huset med Hilma och en annan familj som ännu bor kvar. Jan Maesel köpte Panget ihop med vänner som allteftersom valde att flytta ut, och således flyttade min familj in. Det är Jan jag besöker för att friska upp minnet om husets fantastiska historia.
PANGET BYGGDES FÖR ATT RETA GALLFEBER PÅ GRANNEN
Under början av 1900-talet bodde här en man vid namn Ernst Bremer. Han var en av Sveriges största smugglare och tituleras då som nu ”Smugglarkungen”
Ernst köpte huset av sillhandlare Arvid Börjesson som byggde det år 1912 i ren ilska gentemot en granne. Arvid hade sålt sitt hus på ön, men ångrade sig och ville köpa tillbaka det. När den nya husägaren vägrade sälja bestämde Arvid sig för att bygga ett hus, Panget, framför sitt gamla och ska då ha sagt ”Jag skall bygga så du ser varken sol eller måne!” – och därav har huset sin speciella form.
Arvids fru, Hilma Josefina Börjesson dog år 1925 men många på ön är rörande överens om att hon ännu bor kvar. Ett snällt spöke som mestadels håller sig på översta våningen och vakar över dem som vistas i huset.
Jans son Erik är på besök när jag åker ut till ön. Vi minns båda två med skräckblandad förtjusning vetskapen om att Hilma huserade på översta våningen.
I det lilla museet i källaren finns ett svartvitt fotografi av Hilma och Arvid. Samt en bild av Bremer 98 år gammal, med ett charmigt leende på läpparna.
Ernst Bremer, född Eliasson, från Öckerö gifte sig med Annie Bremer, lotsdotter på Kalvsund, och tog då hennes namn. Han etablerade sin spritsmuggling efter att ha handlat framgångsrikt med saltsill men insett att det fanns mer pengar att tjäna. Spriten hämtade han bland annat i Danmark samt Tyskland och dumpade den sedan i vattnet, ibland under tullbåten – där letade ingen. Bremer blev legendarisk för sin djärvhet och har bland annat kallats för en ”gentlemannatjuv” och elegant äventyrare.
Det var alltså under denna tid som morfars far hamnade i fängelse i Fredrikshamn efter att ha blivit tillfångatagen av tullen. Där fick han sitta i ett år. Stackarn.
Även Bremer åkte till sist fast, och därefter tog de stora affärerna slut. Han tog arbete som fraktare och fiskare och köpte kafé Wembley på Magasinsgatan i Göteborg.
Under andra världskriget skapades nya tillfällen för äventyr till sjöss då han hjälpte danska motståndsmän till Sverige, samt hjälpte judar på flykt ur Danmark.
MER OM BREMERS SPRITSMUGGLING
Vill man fördjupa sig i historien om Bremer kan man läsa Pär Ehneboms bok ”Bremer Spritsmugglarkungen:
En verklighetsskildring” från 1929. Bremer berättade om sitt liv för författaren som skrev ner hela den spännande historien. Osannolika berättelser som framställer Bremer som något av en actionhjälte – och man blir onekligen fascinerad.
Berättelserna om Bremer är många, och trots att han ofta hamnade i problem med tullen framställs han lite som en omsjungen hjälte. Idag tycks han också sedan länge förlåten av allmänheten – karln har ju fått ett litet museum kring sitt liv inrättat i Pangets källare.
SPENDERA SEMESTERN PÅ KALVSUND
På sommaren kan man besöka museet för att ta del av svunna tider. På ön är det även trevligt att bada, spela fotboll och ta en promenad till öns sjömärke ”Valen” från 1855. Härifrån har man en vacker utsikt över ön och havet. Vill man komma riktigt nära både historien om Bremer och spöket Hilma kan man hyra hennes våning för en härlig semester på syrenernas ö.
TEXT & BILD: SIDSEL LÖYCHE