ATT TA MED SIG MUSIKEN UT PÅ ALTANEN ELLER I TRÄDGÅRDEN BEHÖVER VARKEN VARA SVÅRT ELLER DYRT OCH KRÄVA MASSA INSTALLATIONER. MARKNADEN ERBJUDER IDAG EN RAD LÖSNINGAR I FORM AV ALLT MELLAN PORTABLA HÖGTALARE SOM STYRS MED BLUETOOTH OCH INBYGGDA LJUDSYSTEM MAN KOPPLAR TILL HUSETS WIFINÄT. MEN DEN SOM PLANERAR EN MER KOMPLETT LJUDMILJÖ BÖR DOCK TÄNKA EFTER FÖRE OCH PASSA PÅ ATT LÄGGA SKYDDANDE KABELKANALER SAMTIDIGT SOM MAN EXEMPELVIS GRÄVER DRÄNERING ELLER GÖR ANLÄGGNINGSARBETE FÖR EN ALTAN.
ERIK WELIN ÄR HEMBIOBUTIKENS UTELJUDSEXPERT. Under pandemin har han och hans kolleger fått allt fler frågor från kunder som vill kunna njuta av musik utomhus. Knappast så överraskande med tanke på att precis alla branscher som säljer produkter för hemmet rusat i höjden i samband med begränsat resande och restriktioner. Intresset för att investera i hemmet har troligen aldrig varit större.
– Produkter för uteljud har funnits på marknaden länge och vi har helt klart märkt ett uppsving under pandemin. Idag har vi lösningar som passar de flesta plånböcker och behov. Från enkla ”bergsprängare” och aktiva högtalare som strömmas genom mobilen till kompletta ljudsystem som monteras på fasad eller i undertak. Men oavsett vad man väljer är uppkopplingen en faktor man inte kommer ifrån och den måste nå och orka driva systemet, säger Erik Welin.
VI HAR ÄVEN HÖGTALARE SOM SER UT SOM STENAR MAN DÖLJER I RABATTEN OCH BLOMKRUKOR MED INBYGGDA HÖGTALARE SOM DU DESSUTOM KAN ODLA I.
SLOTT ELLER KOJA?
Den som väljer ett portabelt system gör det enkelt för sig. Då placerar man lämpligen ljudkällan i zonen där man sitter och rör sig. Väljer man ett inbyggnadssystem finns fler faktorer och avgränsningar att ta hänsyn till.
– Fasta ljudsystem kräver mer planering. Och avgränsning eftersom man befinner sig i en obegränsad akustisk miljö. Man får helt enkelt anpassa ljudbilden efter hur man rör sig inom ett visst område och för att undvika döda fläckar får högtalarna ofta sättas tätare än vad man gör i en kontrollerad inomhusmiljö. Ofta är ett lyssningsavstånd på 5–7 meter att rekommendera. Sen beror det såklart också på hur man tänker använda ljudet. Den som vill ha partytryck behöver kraftigare högtalare och större baselement än den som mest vill ha lite stillsam bakgrundsmusik till ett glas rosé i aftonsolen. Man bör också tänka på grannarna och hur mycket de störs. När vi bygger fasta utesystem med exempelvis nedgrävda högtalare riktar vi dem alltid inåt för bästa upplevelse och minimal ”grannpåverkan”.
TVÅ OLIKA SEGMENT
I grova drag säljer Hembiobutiken uteljud i två olika segment; portabelt via Bluetooth och fasta installationer. De maskiner som strömmas via Bluetooth är uppladdnings bara och kan flyttas med efter behov och var någonstans man befinner sig i trädgården. Här finns en uppsjö av fabrikat,kvaliteter och prisklasser att välja bland. JBL:s Flip-, Charge- och Partyboxserien är några populära modeller.
I den andra kategorin finns passiva högtalare som ofta installeras med stativ på fasaden eller i undertaket och som drivs av förstärkare via kabel och kan styras via lokalt nätverk. Alla nätverkssystem kan appstyras via smartphone.
– Den första kategorin är oerhört enkel och kräver inte så mycket eftertanke eftersom man tar med sig den beroende på vart man befinner sig. Funkar lika bra överallt. Den andrakategorin tycker jag är mest intressant eftersom där skapar man ljudzonen. Här finns också mest kittlande designlösningar. Här finns diskreta kabinetthögtalare för fasadmontage, högtalare på spjut man sätter ner i rabatten och vi har även högtalare som ser ut som stenar man döljer i rabatten och blomkrukor med inbyggda högtalare som du dessutom kan odla i.
ELEMENTEN KRÄVER STÖRRE ELEMENT
Utomhushögtalare är konstant utsatta för elementens raseri i form av gassande sol, piskande regn och minusgrader. Därför bör man kolla innan att de är UV-skyddade mot solen och hållertillräcklig IP-klassning för var man tänker placera dem. Men även storleken på högtalarens element spelar roll för upplevelsen.
– Basen är en faktor man måste ta hänsyn till utomhus och normalt sett rekommenderar vi baselement på sex tum eller mer i en utomhusmiljö. Vad det gäller väderbeständigheten är alla produkter vi säljer ordentligt kapslade med minst IP44 som klassning. Sitter högtalaren på en utsatt plats kan man behöva gå upp till IP66 för att vara på den säkra sidan. Givetvis ska man även se till att ha galvaniserade eller rostfria fästen och skruvar. De högtalare vi rekommenderar för fast installation utomhus har aluminiumgaller som standard, avslutar Erik Welin.
TEXT: FREDRIK OLSSON | BILD: TRIANGLE/NILES | HEMBIOBUTIKEN.SE