DENNA HISTORIA BÖRJAR LÄMPLIGT NOG PÅ GYMMET. ÅRET ÄR 1985 OCH DEN SEXTONÅRIGE MAGNUS SAMUELSSON TESTAR DET HEMMAGYM BRODERN TORBJÖRN FÅTT I FÖDELSEDAGSPRESENT AV MORMOR. STÅNGEN MED HUNDRA KILO GLIDER FÖRVÅNANSVÄRT LÄTT NER MOT BRÖSTKORGEN OCH UPP IGEN I KLYKAN. TIO ÅR SENARE ÄR HAN SVERIGES STARKASTE MAN. OCH YTTERLIGARE TRE ÅR SENARE VÄRLDENS.
MÅNGSYSSLAREN MAGNUS SAMUELSSON fick sina 15 minuter i rampljuset i och med segern i Worlds Strongest Man 1998. Men ödet skulle visa sig bjuda på betydligt fler minuter av berömdhet de kommande åren. I ärlighetens namn började hans träningsresa redan på 1980-talet då han insåg sin fallenhet för styrketräning och kraftsport.
INTRESSEKONFLIKT I UNGDOMEN
Bondsonen Magnus Samuelsson växte upp tillsammans med föräldrarna och brodern Torbjörn, också han en bli- vande strongman, i östgötska Tidersrum.
Ungdomsåren ägnades i stor utsträckning åt jakt, skytte, motorsport och friidrott, intressen som Magnus fortfaran- de har kvar och även driver företag inom. Under uppväxten tog dock träningen mer och mer mark och han blev tvungen att prioritera.
–Tänker jag tillbaka minns jag mest att jag tyckte att styrketräning var väldigt kul. Det var väl därför det fick så mycket fokus och tid. Allt som man genuint tycker är kul brukar sluta med att man blir bra på det, säger Magnus Samuelsson.
TRÄNADE UTAN ATT VETA VARFÖR
Träningen tog tillsammans med bondgården upp det mesta av Magnus tid och han gjorde snabbt framsteg. Magnus mor Inger hade försett sin son med en träningsbok av Arnold Schwarzenegger. Han följde den slaviskt och tränade snart sex dagar i veckan. Resultaten lät inte vänta på sig, men ett tydligt mål saknades. Han visste inte vad han skulle göra med sin styrka.
– Vid detta laget hade jag tränat intensivt i tio år vid sidan av hårt arbete på gården. I denna veva träffade jag även min fru Kristin och det var väl hon som gav mig sista knuffen in i en ny sport. Jag hade tävlat en del i olika kraftsporter med bland annat ett EM-guld i armbrytning, men mest på skoj. Under en weekend i Skara anmälde hon mig till Sveriges Starkaste Man som skulle hållas på Skara Sommarland. Jag vann den tävlingen och det skulle visa sig bli min biljett för att få möjligheten att tävla internationellt. Utmaningarna i Skara var marklyft, böja järn, välta bil och dra lastbil.
“Denna gång går hans arm av. Efter detta visste alla vem jag var”.
DET RINGDE FRÅN ENGLAND
Några veckor senare ringde managementet för Worlds Strongest Man från Storbritannien. De hävdade att de haft en scout på plats under tävlingen i Skara som imponerats av Magnus. Han fick en inbjudan till kommande tävling på Bahamas.
– Jo, de påstod att de hade scoutat upp mig. Men vem som helst begriper att det inte går till så i dessa sammanhang. De hade såklart haft ett avhopp och behövde fylla ut platsen. Men jag insåg att detta var ett erbjudande man bara får en gång i livet, så det var bara att packa väskan. Det gick bra på Bahamas. Jag vann kvalet och kom till final på WSM, vilket var viktigt eftersom finalister är garanterade en plats på Grand Prix-serien nästkommande år.
BRÖT BOKSTAVLIGEN MOTSTÅNDARENS ARM
Tävlingsmomenten under kvalet till Worlds Strongest Man 1995 var bland annat att dra tre små bilar upp för en backe och armbrytning. Den sista grenen skulle visa sig bli extra dramatisk för debutanten Samuelsson.
– Jag får bryta mot australiensaren Nathan Jones – en jätte, betydligt större än jag som gick under namnet ”The Megaman”. Vi bröt i bäst av tre, första matchen håller jag honom tills han dragit sig ur vinklarna och bryter sedan ned honom. I match två sker egentligen samma sak, fast denna gång går hans arm av. Efter detta visste alla vem jag var. Den nästkommande övningen vinner jag och når finalen på WSM 95. Väl där räckte jag inte hela vägen, men jag förstod nu vad jag ville med mitt liv.
HÖGA AMBITIONER GAV LÅNG KARRIÄR
Under de följande åren blev fokus att lägga på sig massa och optimera träningen för tävlingsgrenarna genom tunga och korta pass. Magnus menar att det roliga med strongman på den tiden var att det handlade om att hitta balans mellan rå styrka och uthållighet – för att vinna får man inte tappa någonstans och likt livet i övrigt är lösningen att hela tiden träna på det som man är sämst på, eftersom ingen är bäst på allt. Under åren 1995-2008 nådde Magnus 10 stycken världens starkaste man-finaler. Utöver det vann han IFSA Superserien samt en rad fristående tävlingar som World Strongman Challenge och Beauty and the Beast. 2018 hedrades han med Worlds Strongest Man Hall Of Fame.
– Jag är väldigt tacksam över min karriär som strongman. Den varade i 14 år och jag tävlade nog i genomsnitt var tredje/fjärde vecka. Inom denna sport får de flesta nöja sig med en betydligt kortare karriär och vara glada om de tävlar 3-4 gånger per år. Tävlandet har även varit värdefullt för mig även rent privat. Det har tagit mig nästan överallt. Jag har tävlat eller jobbat i 57 länder.
“Inom denna sport får de flesta nöja sig med en betydligt kortare karriär”.
ANSVAR FÖR KROPP OCH HÄLSA
Styrkesporter har traditionellt varit tyngda av doping och strongman är inget undantag. Flera profiler har drabbats av hjärtproblem i ung ålder och det har även skett dödsfall till följd av doping. Men att sporten skulle vara särskilt utsatt håller Magnus inte med om.
– Visst märker man att attityden till doping varierar sig beroende på var ifrån i världen folk kommer, men jag kan inte påstå att problemen inom strongman är större än hos andra idrotter. Personligen har jag alltid tagit ställning emot doping och jag tycker att förbundet haft en bra attityd mot preparat, vi testades med jämna mellanrum. Personligen ser jag det som en ansvarsfråga. Det enda man som människa kan ta ansvar över är sina egna handlingar. Om jag analyserar min egen karriär kunde jag nog blivit bättre om jag hade tränat lite mindre under de intensiva åren. När vi väntade vårt andra barn pausade jag träningen. Och med ”pausa” menar jag att jag inte körde två pass om dagen och inte tränade tills jag låg sjuk på golvet, utan bara ägnade mig åt vanlig gymträning. ”Pausen” slutade med att vår Sara föddes tre dagar före VM. Min fru Kristin sa ”ÅK!”, så jag anlände till Bahamas kvällen före tävlingsstart. Efter två veckors tävlande åkte jag hem med en tredjeplats.
ENOUGH IS ENOUGH
Som lantbrukare har maten alltid haft en prioriterad plats hos Magnus som tycker om sina djur och naturen omkring honom. Han har även noterat att medvetenheten om vad man stoppar i sig blivit betydligt bättre hos gemene man under de senaste 20 åren. Folk ställer högre krav på producenterna idag än vad man gjorde förr. Men när det gäller kosttillskott hävdar Magnus att tiden närmast stått still.
– Här har inte mycket hänt sedan jag började träna. Man riktar sig fortfarande till unga killar som vill bli stora. Det är mycket siffror och latinska ord och ingen jobbar med ansvar för djur, miljö och spårbarhet. Fokus ligger ofta på smaken när det borde vara funktionen. Därför har jag varit med och utvecklat ett nytt kosttillskott med hundra procent spårbarhet, utan onödiga ingredienser. Jag har döpt det till Enough – det är både ett statement och ambition, för vi riktar oss till den aktiva människan som behöver tillskott för att få sin dag att gå ihop och som samtidigt vill veta att största möjliga hänsyn har tagits till djur och natur i produktionen. När man lever i rörelse måste man ofta kompromissa och maten blir sällan kvalitativ. Jag kör själv 7000 mil per år fram och tillbaka till Stockholm och det minst sämsta man får i sig är väl en kyckling- eller kebabsallad. När det kommer till vägmat finns mycket kvar att göra.
MER KARAKTÄR FÖR VARJE PROJEKT
För den breda massan är nog Magnus Samuelsson lika känd som TV-personlighet som atlet. Efter tävlingskarriären har han hunnit med allt från lekprogram och barnprogram till TV-serier och spelfilm. Idag får han ta ut svängarna betydligt mer än i begynnelsen då rollerna var mer anpassade efter hans persona, något Magnus egentligen inte har så stora problem med.
– Jag bryr mig inte så mycket längre, utan tycker faktiskt att det är en fördel att använda så mycket som möjligt av sin personlighet när man agerar. Polisen Gunnar Nyberg i filmatiseringen av Arne Dahls romaner var en rolig roll. Han är stor som ett hus, men har inget bekräftelsebehov. Har bara är där. Jag läser en hel del böcker och enligt Dahls förlaga är karaktären ursprungligen från Stockholm, men jag sa till producenterna att det passade bättre att ”min” Gunnar Nyberg var från Norrköping. De höll med.
“Jag kände mig klumpig, obekväm och dum”.
BEKVÄM MED ATT VARA OBEKVÄM
Bland lekformaten har Magnus synts flitigast i Fångarna På Fortet där han medverkat fyra säsonger. Den största utmaningen var dock dansprogrammet Let´s Dance där han gick segrande ut tillsammans med danspartnern Annika Sjöö. En dubbel utmaning eftersom han aldrig tidigare hade dansat, och ej heller något intresse av att göra det.
– Det var ingen höjdare i början. Jag kände mig klumpig, obekväm och dum. Men sen gick det över och blev kul. Den stora vinsten i Let´s Dance var att jag breddade mig och lärde mig att vara bekväm med att vara obekväm. Jag tror att det banade väg för kommande filmroller, en bredare repertoar och grundrutin. Jag vill jobba med sånt jag tycker är kul eller känns angeläget. Det gör jag nu och trivs bra med livet.
ATT STÅ FÖR VAD MAN SÄLJER
All toppidrott kräver sponsorer och sponsorer kräver något tillbaka. Genom åren har Magnus haft en brokig skara partners i vitt skilda branscher som han marknadsfört på olika sätt. Men de har en sak gemensamt: Han kan stå för dem, exempelvis det mångåriga samarbetet med BaByliss (som främst förknippas med hårvårdsprodukter för kvinnor) som har en både personlig och praktisk förklaring.
– De gör bra hårtrimmers och sådana är man extra mottaglig för när man börjar tappa håret. Jag var nog en lite otippad ambassadör eftersom man mest ser fotbollsspelare marknadsföra hårprodukter för män. Men det var så att dåvarande Sverige-VD:n hade fått en hög produkter på sitt bord som han skulle sälja, och då behövdes väl någon som stack ut. Han sitter förresten med i ett av mina bolag nu. Men generellt är mitt svar när tilltänkta sponsorer ringer NEJ. Jag är ytterst selektiv och vet att trovärdighet tar lång tid att bygga upp. Men den raseras i ett trollslag.
VÄRLDEN HAR BLIVIT STÖRRE
Tanken var att Magnus Samuelsson skulle jobbat med ett nytt filmprojekt i England under våren och sommaren. Sen kom Corona och han fick bida sin tid hemma på gården och ta tag i alla projekt som fått stå åt sidan.
– Det känns som att jag inte gjort något annat än att slå i spik sedan april. Men man får göra det bästa av situationen och nedstängningen av världen sätter saker i perspektiv. Vi är vana vid en liten värld med snabba puckar där man tar bilen till flyget och några timmar senare är man i en annan del av världen. Nu har världen plötsligt blivit enorm och alla resor är besvärliga eller närmast omöjliga. Men då får man göra upp nya planer och ägna sig åt sånt som man inte hunnit med. Nu ska jag ut i garaget och skruva i en turbo i en Dodge, avslutar Magnus Samuelsson.