HUS & LIVSSTIL for till Stockholm för att träffa Lasse på hans museum i Bålsta. Museet är en gammal vacker ladugård från 1800-talet som renoverats och förvandlats till världens enda museum av sitt slag. Här trängs konst, serier och leksaker med rekvisita och delar ur manuskript från filmerna om Stig-Helmer. Dessutom en mycket gedigen Disneysamling.
LASSE KOMMER FÖRSENT TILL INTERVJUN
– Jag bor precis i närheten och överskattar ständigt den tid det tar att cykla den korta sträckan, säger han och skrattar.
Han guidar oss lugnt genom muséet. De små figurerna skänks till stor del av människor som själva tröttnat på barndomsminnena, eller anser att objekten bättre kommer till sin rätt i Lasses gedigna samling. Allt från 40-talet och dessförinnan är av intresse; men de nyare verken låter han någon annan samla på.
– Utav de nyare figurerna kan jag uppskatta Pokémon och Hello Kitty, kanske hade jag valt att starta en samling kring den sistnämnde om jag påbörjat något idag. När jag fick upp intresset för Disney på 70-talet under proggperioden fanns där inte mycket att bygga på; Disney var ju en imperialistisk fiende… Jag tänkte reta upp etablissemanget genom att göra Mickey Mouse-bilder, men det övergick ju ganska snart till något annat och då blev jag istället intresserad av att samla på figurerna, förklarar han.
”Ännu hör man folk utbrista de kända filmcitaten i olika sammanhang såsom – Tyngden på dalskidan älskling! i skidbacken”
Lasse har stenkoll på varenda liten detalj och kan många historier bakom konstnärerna och verken. Han säger att det är en av de stora fördelarna; att han måste plugga konst för att ha koll på samlingen. Och att han fått resa mycket genom sitt intresse, för att träffa andra konstiga samlare som han uttrycker det.
Han fortsätter att berätta medan han stannar till för att torka bort fingeravtryck på en glasmonter. Barnen beundrar gärna konsten med fingrarna.
Samlingen som den ser ut idag tog sin början då Lasse träffade Sture Hegerfors, journalist och tecknare på GP samt president i Svenska Serieakademin, som hade kontakt med flertalet serieskapare och lyckades tigga till sig original av dem. Lasse hade själv en konstsamling med seriemotiv och de bestämde sig för att kombinera de två och ställa ut under namnet Seriekopplingar. Den första utställningen ägde rum på Malmö konsthall år 1991. Efter ett fyrtiotal Seriekopplingar hade samlingen växt till sig, och Lasse tyckte att den kunde behöva ett gott hem. Lasse Åbergs Museum öppnade därför år 2002.
SVENSK FILMHISTORIA STÄLLS UT Manuskript och rekvisita från Stig- Helmers liv finns i tryggt förvar i museet. De ger en inblick i arbetet som skådespelare, manusförfattare och regissör. Lasse har genom sina filmer fått arbeta med flertalet kända skådespelare och minns specifikt inspelningen av en scen med Erland Josefsson i filmen Den ofrivillige golfaren:
–Jag tyckte han spelade över! Hur säger man det till en av Sveriges mest erkända skådespelare? Jag tyckte det var enormt pinsamt, men tog mod till mig och frågade mycket artigt om han kunde tänka sig att modulera lite mindre, berättar han och skrattar till.
Att skapa rätt känsla hos karaktärerna i en film är inte helt lätt. Lars taktik var helt sonika att själv sätta tonen genom sitt agerande och hoppas inspirera de andra. Alla vi som sett filmerna är nog rörande överens om att han lyckades exemplariskt. Ännu hör man folk utbrista de kända filmcitaten i olika sammanhang såsom ”Tyngden på dalskidan älskling” i skidbacken. Filmen Sällskapsresan utsågs nyligen av publiken till Sveriges bästa film genom tiderna i teveprogrammet Sveriges Bästa på Tv4.
”Jag tyckte han spelade över! Hur säger man det till en av Sveriges mest erkända skådespelare?”
ATT BEJAKA BARNAJAGET Kanske måste man vara barnslig för att i vuxen ålder viga sin tid åt ett museum fullt med leksaker. Troligtvis. Lasse håller med. Likt Peter Pan bejakar han sitt inre barn, kanske nu mer än någonsin.
Längtan efter att fortsatt leka och ha roligt är också hans styrka; han tecknar ännu varje dag; lämnar inte hemmet utan en skissbok. Likaså är musikkarriären still going strong, Electric Banana Band stod på scen nio gånger i år, och har fler spelningar inplanerade framöver. För två år sedan kunde man se dem på Sweden Rock.
Plötsligt kommer ett gäng barn fram och vill hälsa på Lasse. Det är en skolklass som är på besök och naturligtvis blir lyckliga över att få träffa honom. Vi får avbryta intervjun en stund för att låta huvudpersonen ta sig an sina små fans ett tag. Lasse visar upp en teckning han gjort. Han har skissat av en bricka skapad av okänd kreatör. Brickan kom till år 1925 och föreställer en mus och är döpt till Micky.
–Disney har troligtvis stulit idén till Mickey Mouse härifrån, säger Lasse och ler. Musse Pigg som vi känner honom hade sin världspremiär i New York 1928, tre år efter att det okända konstverket kom till.
Lasse har onekligen koll på sin Disneyhistoria. År 1987 var han programledare för TV-programmet Disneytajm, föregångaren till vad som senare blev Disneydags.
Han visar upp små porslinsfiguriner, skisser och teckningar. Allt till tonerna av ett ljudspår som spelas i bakgrunden. Det är Lasse själv som berättar om museets olika avdelningar så att alla som kommer hit får uppleva samma informativa ”rundvandring”.
Vi upptäcker ett fotografi. Det är en bild på Lasse och en av de stora idolerna Carl Barks, mest känd för sina serier om Kalle Anka och hans värld. Barks skapade flertalet av invånarna i Ankeborg såsom Joakim von Anka och Alexander Lukas.
–Här står Pinocchio. Detta är modellen till den som står i Borås, säger Lasse.
Skulpturen heter Walking to Borås och är gjort av konstnären Jim Dine. Den invigdes år 2008 och blev även startskottet för Borås internationella skulpturbiennal.
Vi övergår till att beundra Lasses egna personliga favoriter från barndomen; serieteckningar om Prince Valiant av Hal Foster och Tarzan av Burne Hogarth.
Mötet med Lasse avrundas med ett besök i Bålsta centrum. Här står en bronsstaty av Stig-Helmer Olsson med utsträckta armar och shoppingvagn. Den står där som en hyllning till mannen som själv bor i orten sedan 60-talet, och som gjort så otroligt mycket för att sätta Bålsta på kartan. Han kan flyga. Han är inte rädd.