MED EN BAKGRUND SOM BOXARE PÅ DEN ALLRA HÖGSTA ELITNIVÅN VET ROLAND ”TIGERN” ERICSSON VÄRDET AV RÄTT MENTAL INSTÄLLNING. EFTER AVSLUTAD BOXARKARRIÄR INLEDDE HAN EN BANA SOM UTVECKLINGSKONSULT OCH COACH. DESSUTOM STÄLLER HAN UT SINA AKVARELLER MED SKÄRGÅRDSMOTIV PÅ OLIKA HÅLL.
–DET MESTA SITTER DÄRUPPE I KNOPPEN, vilken typ av framgång man än pratar om, och vilka mål man än vill nå. När det kommer till boxning skulle jag säga att inställningen kan röra sig om 70–80%. Det är såklart även viktigt att ha tränat och ätit rätt, och det i sig kan ge en trygghet att veta att man förberett sig på bästa sätt, men har du inte den rätta mentala inställningen så vinner du inte, säger Roland som menar att han ser mönstret gå igen på livets många områden, i affärslivet, i organisationer och ledarskap. Det gäller att växla fokus från det som drar ned dig till det som är bra, och gör dig starkare.
Roland vet vad han pratar om. Som 15-åring vann han SM-guld i juniorklassen i bantamvikt, och sedan igen i lätt tungvikt 1985. Efter det inleddes en proffsboxarkarriär under åtta år, varav han gick obesegrad sina tolv första matcher.
Roland minns hur han som liten grabb följde Hasse Thomséns brons i tungvikt i München-OS 1972, och hur han sedan tjatade på sina föräldrar tills de tog honom tillHisingens Boxningsklubb. På den tiden var det bara en gymnastiksal klubben lånade på sina kvällar, berättar Roland.
–Första gången jag var där frågade tränaren om jag hållit på förut. När jag sa nej, då sa han att fortsätt såhär så ska du få se. Jag fattade ju att jag måste göra någon- ting rätt. Långt senare när jag började läsa böcker om mental träning insåg jag att mycket av det som stod i dem var sådant jag själv redan sysslade med, dels genom den grund jag fått och dels sånt jag själv lagt upp som strategi i mitt huvud.
“Jag har träffat de som ägt halva stan, och de som slogs för brödfödan”.
KNOCK I DEBUTEN
Under en period i tonåren var Roland strulig och höll på att hamna fel. Tjejen hade gjort slut, han var arbetslös och föräldrahemmet hade brunnit upp och han kände att han befann sig i en gråzon.
– Då var det tränaren Bosse Andersson som hjälpte mig rätt igen. Han sa åt mig att fokusera på rätt grejer, och sa att jag hade ett val. Att jag kunde bli riktigt bra. Då lyss- nade jag, och sen lade jag upp en plan. Så småningom kom framgångarna också.
En av Rolands största kvällar var den berömda galan i Italien som de flesta minns därför att regerande EU-mäs- taren Lillen Eklund skulle försvara sin titel. Eklund förlo- rade sin match, men Roland som hade sin proffsdebut på samma gala i den kände promotorn Mogens Palles stall vann sin match på knock-out efter bara 35 sekunder!
– Det var en härlig känsla, minns han.
Roland var bestämd redan som grabb. Han talade om för sina lärare att han antingen skulle bli proffsboxare eller konstnär. Konsten har också varit med honom hela livet. Nu närmast väntar en utställning som pågår hela juni på Mötesplats Trädgård i Långedrag där Rolands akvareller finns till beskådan. Hittar inspiration längs vår kust, i vattnets speglingar och det speciella ljuset på tidiga mornar och på kvällarna.
– Många tror ju att det var något jag började med efter att jag lade av, men det har alltid varit ett intresse, säger Roland och berättar att han hittar inspiration längs vår kust, i vattnets speglingar och det speciella ljuset på tidiga mornar och på kvällarna. Men även staden med dessa gator, människor och spårvagnar blir till motiv.
COACHAR KONSTÅKARE
När Roland lade handskarna på hyllan utbildade han sig inom psykologi, ledarskap och coaching. Han startade sitt företag Livslära -96, och numera är han en ofta anlitad föreläsare och coach. Han arbetar med personalgrupper och ledningsgrupper på företag men också med idrotts- föreningar och enskilda idrottare.
–Jag har bland annat jobbat med konståkningslaget Team Spirit, och det har varit en spännande resa. De var duktiga, men de kom alltid tvåa i Sverige. Vi lade upp en plan med teambuilding och mental träning, och jag arbe- tade nära deras tränare också. Sakta började de närma sig det här andra laget i resultaten. Ibland tar sådana här saker tid, men det kändes verkligen att det hände något. Efter tre år slog de till slut sina ärkerivaler och bärgade SM-guldet, berättar Roland.
MED LIVET SOM ERFARENHET
Roland arbetar efter en lösningsfokuserad metod. Många gånger handlar det inte om att berätta för klienterna vad de ska göra, utan att låta dem upptäcka det själva genom att ställa de relevanta frågorna.
–Folk sitter ofta inne med svaren själva. Det kan se lite olika ut beroende på hur stora grupper man jobbar med, om det är personalgrupper eller idrottsklubbar, men vi har mer som förenar oss som människor än vad som skiljer oss. Jag hämtar själv mina erfarenheter inte bara från mina utbildningar utan från mitt liv där jag jobbat på lager och som chaufför, vårdbiträde, säljare och haft egen sportklädesbutik. Jag har genom boxningen också fått vänner från livets alla bakgrunder. Jag har träffat de som ägt halva stan, och de som slogs för brödfödan.
TEXT: JONAS ULFVARSON | BILD: FREDRIK STRÖMBERG | ROLAND-TIGERN-ERICSSON.SE