FÖR DRYGT 50 ÅR SEDAN RITADE VISIONÄREN ARNE MUNCH DE FÖRSTA STRECKEN PÅ PAPPRET, PÅ VAD SOM IDAG ANSES SOM ETT AV SKANDINAVIENS MEST EXKLUSIVA DESIGNKÖK. UNO FORM HAR SEDAN STARTEN BEGEISTRAT FINSMAKARE OCH DESIGNENTUSIASTER MED SIN ENKLA OCH KOMPROMISSLÖSA DESIGN. OCH NUTIDENS UNO FORM-KÖK PÅMINNER KRAFTIGT OM DE FÖRSTA MODELLERNA SOM ARNE MUNCH SKAPADE ÅR 1968.
DET VAR I EN KÄLLARE I LYNGBY som historien om uno form började. Det var nämligen här som idéerna och rit ningarna till det första uno formköket uppstod. Men på den tiden fanns varken avancerade 3Dprogram eller kom plicerade modeller, det enda som krävdes var penna och papper för att Arne skulle kunna förverkliga sina köksidéer; lika enkla som genialiska. Och enligt många hade en han en unik talang. Inte bara kreativt, utan även genom sin finger toppskänsla i att provocera; egenskaper som medförde att hans köksdesign skulle komma att revolutionera den danska köksbranschen i slutet av 1960talet.
Innan lanseringen av Arnes vision, var de flesta danska hemmen utrustade med ett inbyggt kök som installerades när huset byggdes. De tunga och kompakta hantverkar köken tillät inte några anpassningsmöjligheter gällande inredningen. Något som skulle komma att förbättras en aning när elementköken lanserades i mitten av 1960talet.
Men Arne Munch var fortfarande inte nöjd. Inte heller elementkökens form och funktion levde upp till hans krav och visioner. Han var förbryllad och arg över att ett land med så stolt hantverks och designtradition inte lycka des tillverka kök som var både snygga och funktionella. År 1968 hade Arne Munch fått nog. Han fattade pennan och förenklade hela uppfattningen om bra köksdesign. Sam tidigt skapade han en dansk designklassiker, alltihop från sin källare i Lyngby.
EN KUB PÅ 60x60x60 CM
Den kvadratiska modulen som Arne Munch designade, gjorde det möjligt att vända på och använda modulen efter användarens behov och rummets inredning. På så sätt hade en estetiskt fulländad möbel skapats. Med uno formmodulen löste Arne Munch samtidigt ett annat viktigt problem vid kökstillverkning. Tack vare modulens kvadratiska form slapp man göra vänster och högerluckor – nu hade både skåp, frontramar och luckor samma mått. Det underlättade hanteringen av köken både vad gäller produktion, logistik, distribution och montering.
I sitt hem i Lyngby fann Arne Munch även inspiration till uno formkökets övriga designmässiga uttryck. Ett italienskt soffbord i vardagsrummet gav honom idén till uno forms karaktäristiska lådfronter med lameller. Genom att införa lamellådorna kunde Arne Munch avskaffa handtagen i köket – även det en revolution. Och kökets namn skulle naturligtvis spegla dess enkelhet. Designen baserades på en enda form – på latin heter det uno form.
Arne Munchs enkla idé om en kvadratisk och flexibel köksmodul håller sig fortsatt stark genom övergående trender och har nu i över ett halvt sekel stått för nytän kande och kompromisslös dansk köksdesign.
Idag tillverkas alla köken i fabriken i Farsø, där det fort satt läggs stor vikt på snickeriarbetet. Till exempel slipas alla delar för hand av den enkla anledningen att det har en avgörande betydelse på den slutgiltiga finishen och kvaliteten. Uno forms historia är en fascinerande resa från källaren i Lyngby till en given plats i köksbranschens finrum.
TEXT: MARKO WIVOLIN BILD: HTH I GÖTEBORG/UNOFORM