Lärotid sommaren är äntligen här. I det här numret fick vi följa med trädgårdsmästaren och musikern Kent Börjesson tillbaka till delsjöns kolonistugeområde. Den här gången fick vi ta del av fler intressanta skötseltips samt höra hur han tänker när det kommer till trädgårdsplanering.
FÖR DEN SOM INVESTERAT i en kolonistuga eller ett fritidshus tar det ofta inte lång tid förrän olika funderingar börjar dyka upp. När Eva nyligen blev lycklig ägare av en kolonistuga, innebar den tillhörande trädgården mycket mer arbetet än hon kunnat ana. Något som enligt Kent är ett vanligt förekommande problem.
– Det är förvånansvärt många som köper exempelvis en kolonilott som de vill ha som en lugn oas, samtidigt som gräset helst inte ska växa. Det fungerar inte riktigt så i praktiken. Något som medför att många trädgårdar faller i en slags medveten glömska. Jag besöker ofta trädgårdar som inte fått den kärlek de förtjänar. Något som lett till att trägårdsreparationer och restaureringar blivit till en av mina specialiteter. Jag ser till att trädgårdar återfår sin forna glans, berättar Kent.
LÄGGER RAMEN FÖRST
Enligt Kent är det alltid bra att inventera den nya trädgården. Och om möjlighet finns, försöka få så mycket information som möjligt av den tidigare ägaren. Vilken typ av växtlighet som är planterad var, är bara en sak som underlättar livet i och planeringen av trädgården. När det kommer till just trädgårdsplanering brukar Kent jämföra det med ett pussel.
– Vad börjar du med när du lägger ett pussel? Det allra vanligaste är att man börjar med ramen. Först skapar jag en hög ram i ytterkant för avskärmning. Därefter bygger jag inåt i olika nivåer; högt till lågt. Här i Evas trädgård har jag exempelvis som plan att göra en njurformation här, säger Kent och pekar.
JOBBA MED NATUREN, INTE MOT DEN
Att jobba med naturen och inte mot den är en filosofi Kent lever efter. Det innebär bland annat ta reda på vilken jordmån du har och i vilken klimatzon trädgården är belägen. Vissa växter är helt enkelt mer lämpliga för vissa förhållanden, och att plantera växter som är bra lämpade för förhållandena i just din trädgård, kan vara ett stort steg på vägen till en välmående och hänförande oas.
Försök hitta en karaktär på trädgården – sträva efter att knyta upp trädgården kring något som fångar blicken, och helst över hela säsongen. Satsa på växter med lång blomtid för långvarig njutning.
Stirra dig inte blind på sommarfärgerna när du planerar din trädgård. Tänk även på vilka färger du trivs med när hösten väl anländer. Benved, häxal, syren är exempel på växter som bjuder på ett vackert färgskådespel på hösten.
TEXT & BILD: MARKO WIVOLIN