På Gabriel Kakelugnar i småländska Timmernabben tillverkas klassiska och moderna kakelugnar – uppbyggda med samma teknik som såg dagens ljus för 250 år sedan.
DEN 6 NOVEMBER 1767 presenterade arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabian Wrede den fem-kanaliga kakelugnen. Det rådde energikris i Sverige, stora mängder ved förbrukades och skogarna höll på att försvinna. Syftet var att spara på ved och uppdraget kom från kung Gustav III.
Det var en revolutionerande uppfinning som halverade hushållens vedåtgång i Sverige. Den blev vanligast i slott och herresäten och först framåt mitten av 1800-talet blev den mer allmän. Efter första världskriget kom centralvärmen och många vackra kakelugnar slängdes ut vid renoveringar, säger Åke Burmeister, delägare på Gabriel Kakelugnar.
De mest berömda kakelugnsfabrikerna, Mariebergs och Rörstrands Porslinsfabrik, låg på Kungsholmen i Stockholm. Redan i början på 1700-talet började man där tillverka de riktiga dyra och fina praktugnarna till slotten där man sedan dekorerade rummen utifrån dem. Gabriel Burmeister, konstnär och grafiker med ateljé på Wallingatan i Stockholm och en av initiativtagarna till Grafiska Sällskapet, förvärvade år 1925 Tillinge Fajansfabrik som tillverkade keramik redan 1859.
– De första alster som gjordes här hade ett klart drag av kakelugnsdekor, eftersom Gabriel hade med sig kakelugnsdekoratören Hjalmar Dahl från Bobergs Fajans-fabrik, berättar Åke.
Från underleverantör till egen tillverkning
Sedan mitten av 1970-talet leds företaget av den tredje
generationen Burmeister. Vid millennieskiftet byggde de upp en egen tillverkning av kakelugnar efter att ha varit under-leverantör av kakel till de stora kakelugnstillverkarna. Kakel-ugnarna bygger på det femkanaliga systemet och all tillverkning sker i småländska Timmernabben.
Vi på Gabriel Kakelugnar tycker det är väldigt spännande att föra ett kulturarv vidare. Vi är mäkta stolta över att tillverka den absolut bästa eldstaden man kan ha, både komfort- och miljömässigt. Det är en exklusiv produkt som står i generationer, säger Åke. Enligt Åke har intresset för att återinstallera kakelugnen ökat de senaste åren.
Vi har märkt en betydande ökning av intresset från lägenhetsinnehavare, speciellt i Stockholmsregionen. Har det stått kakelugnar där tidigare finns oftast fundament och rökkanal kvar som går att använda, säger han. Förbränningsverkningsgraden på Gabriel Kakelugnar är uppmätt till hela 92,5 procent medan en bra braskamin enligt Åke kommer upp i cirka 85 procent.
Bäst på marknaden
En kakelugn är den bästa eldstaden som finns på marknaden och den bygger på samma princip som den som presenterades 1767. Fördelen med en kakelugn är att den är tung i sig – man värmer upp hela kroppen och det gör att en kakelugn aldrig blir så het som en braskamin men däremot håller den värmen betydligt längre, säger Åke och fortsätter:
–Ett nybyggt, energieffektivt hus behöver inte hettan från en braskamin vilken snabbt ger upp till åtta kilowatt. Huset har svårt att tillgodogöra sig värmen. Allt över två kilowatt upplevs som varmt eller hett. Kakelugnen ger 3,5 – 4 kilowatt när den är som varmast och avger värmen i upp till 24 timmar.
En exklusiv modell
I samband med att kakelugnen firar 250 år har Gabriel Kakel-ugnar tagit fram en exklusiv jubileumsmodell som endast tillverkas i tio numrerade exemplar. Kakelugnen av modell Drottningholm är heldekorerad och vår dekoratör har inspirerats av Mariebergs och Rörstrands1700-tals dekorer, berättar Åke. I somras var Åke med och byggde upp en kakelugn i huset som Ernst Kirchsteiger och hans produktionsteam renoverat i det populära TV-programmet Sommar med Ernst. Kakelugnen blir som en fin pärla på platsen, säger Åke, som själv valde att köpa ett hus med en fungerande kakelugn. Ett hus utan kakelugn är ett hus utan själ.
Text & Bild: Gabriel Kakelugnar