TANUMSTRAND BY THE SEA MED HOTELL, KONFERENS OCH SPA ÄR BERÖMT FÖR SITT FANTASTISKA LÄGE PRECIS VID STRANDKANTEN MED UTSIKT ÖVER FJÄLLBACKA ARKIPELAG I NÄRHETEN AV GREBBESTAD. DEN BOHUSLÄNSKA MILJÖN MED DEN FRISKA SÄLTAN FRÅN HAVET PRISADES AV EVERT TAUBE, SOM I EFTERLÄMNADE BREV SKREV: ”JAG BEFINNER MIG MITT I VÄRLDENS VACKRASTE SKÄRGÅRD.”
TEXT: JONAS ULFVARSON BILD: MAJA KRISTIN NYLANDER
– VÅRT SPA ÄR ETT SÅ KALLAT NORDISKT SPA, berättar Peter Karlsson, hotelldirektör på TanumStrand
och förklarar: Vi arbetar mycket med kontrasterna varmt och kallt. På Spa Horisont hittar man varma hällar, bubbelbad
och olika bastu, och här finns kalla källor i form av isskrubb, isduschar och här finns möjlighet att ta ett
uppfriskande dopp i havet alldeles intill. Efteråt slappnar man av på sköna relaxytor till den magnifika utsikten över
skärgården. För barnen finns bassänger som Stora och Lilla Blå, och gott om organiserade aktiviteter och lekar.
På TanumStrand erbjuds också en mängd olika vuxenaktiviteter som träning och yoga samt upplevelsepaket,
många av dem med tema skärgård och inte minst med fokus på mat.
VÄRLDENS BÄSTA SKALDJUR
Varje helg hålls skaldjursaftnar och på lördagar kan man som gäst vara med om att koka nyfångade kräftor på
bryggan och smaksätta sin egen lag. Det har blivit väldigt populärt.
– Skaldjuren här i vattnen är ju i absolut världsklass, berättar Peter. Det har med kylan i havet att göra. Ju kallare vatten, desto bättre skaldjur. Ostronen menar ju många till och med kanske är världens bästa. Det medgav i alla fall den franske stjärnkocken Paul Bocuse, om än något motvilligt, säger Peter och skrattar.
– Även vårt kök på Latitud 58° jobbar gärna med den nordiska kontrasten mellan det varma och det kalla där vi serverar läckra delikatesser från havet på isbädd, lokalproducerat flamberat kött och mycket annat spännande, berättar Peter.
PERFEKT FÖR KONFERENS
På vardagar är TanumStrand också en fullfjädrad konferensanläggning med kapacitet för upp till 1000 personer.
På hotellet bor man i komfortabla hotellrum, de flesta med havsutsikt, eller i egen stuga med uteplats och närhet
till havet. TanumStrands bohuslänska julbord som serveras från och med 24 november bjuder alltid på ett stort inslag av
skaldjur.
– Innan julmaten serveras ses vi på bryggan för ölprovning i sjöboden, kräftkok och bastubad, populärt både bland privatgäster och grupper, berättar Peter.