VÄLKOMNA IN i den rofyllda och blommande trädgården på Tvärredslunds gård. Här skapar Lilian och Leif Mannerström sin egen lustgård. Trädgården prunkar av blommor i alla dess färger och former. Kronärtsskockor, bär och kryddor väntar på att skördas.
Lilian tar leende emot och tar med oss till pergolan, där man samlas så ofta man kan för härliga middagar och umgänge. Platsen är ändamålsenligt
utformad med gott om avställningsytor, grillar, gashällsamt stenugn. Pergolan omsluts av kraftigt växande skir guldhumle och doftande
kaprifol, som nästan ger en subtropisk känsla. Att ha tillgång till ”naturensskafferi” på detta sätt är naturligtvis helt underbart!
Inne i huset samlas vi i det ombonade lantköket där Lilian är i färd med att laga sina berömda köttbullar – ett gammalt familjerecept från hennes mor, Greta. Under tiden som hon tillagar dem får vi hennes recept. Ett praktiskt råd när man gör köttbullar är att använda en sprits, dels för att det går snabbare, dels mindre kladd och dessutom ger jämn storlek.
LILIAN MANNERSTRÖMS KÖTTBULLAR (4 portioner)
Ingredienser:
400 g nötfärs
400 g blandfärs
1 dl gräddmjölk
(½ dl mjölk ½ dl grädde)
1 dl ströbröd
1 ägg
½ dl vatten
2 medelstora kokta potatisar
2 små gul lökar
1 msk farinsocker
3 msk ansjovisspad
2 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekningSå här gör du:
- Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.
- Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.
- Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.
- Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
- Forma runda små köttbullar ca 25 g st och stek gyllenbruna i smör.