Intresset för alger och superfoods är stort då det finns många potentiella hälsofördelar. AstaReal var det första företaget i världen att kommersiellt producera naturligt astaxanthin från mikroalger. Medgrundaren Åke Lignell upptäckte tidigt hur astaxanthin skyddar cellernas mitokondrier mot oxidativ stress, stärker immunförsvaret och ger ökad energi och muskeluthållighet.
Åke Lignell, före detta forskningschef på AstaReal har en bakgrund som biolog från Uppsala Universitet där han disputerat i växtfysiologi med fokus på marina alger.
– Mitt arbete började egentligen med ett projekt där tanken var att använda alger som indikatororganismer i marin miljö för tungmetallföroreningar. Därefter började vi odla marina makroalger för framställning av värdefulla polysackarider. Vi fick då kontakt med fiskodlare som i produktionen av lax behövde tillsätta astaxanthin för laxens röda färg. Odlarna ville använda naturligt astaxanthin istället för syntetiskt, vilket vi kunde fixa med hjälp av våra mikroalger, säger Åke och fortsätter:
– När vi i samband med detta såg att vildlax med låga nivåer av astaxanthin inför lek inte gav livskraftiga yngel insåg vi att astaxanthin inte bara var ett pigment utan även hade en viktig funktion i fisken. Det ledde till att vi initierade kliniska studier på djur och senare människor och såg då positiv effekt på muskeluthållighet, maghälsa, fertilitet, immunförsvaret, samt antiinflammatoriska effekter. Vårt fokus ändrades då från att producera pigment till fiskodling till kosttillskott för både djur och människor.
”Vi såg effekt på muskeluthållighet, maghälsa, fertilitet, immunförsvaret, samt antiinflammatoriska effekter”
Skidlandslaget upptäcker fördelarna
1988 började vi utveckla odlingsteknik för algen Haematococcus pluvialis i labskala och 1995 lanserade vi kosttillskottet Astaxin kommersiellt. Åke började så snart han såg de positiva och goda resultaten från de kliniska studierna också använda tillskottet själv.
-Jag har själv märkt av de positiva effekterna genom att inte drabbas av förkylningar så ofta och jag upplever också att det minskar träningsvärk, säger han.
Skidlandslagets läkare hörde också talas om astaxanthinets fördelar redan innan Astaxin fanns på marknaden och ville då testa det på skidlandslaget och ett framgångsrikt samarbete inleddes.
Snart i våra livsmedel?
Sedan dess har det forskats mycket på astaxanthin och i studie efter studie bekräftas de positiva effekterna och ibland överraskar nya resultat till och med Åke.
– Den positiva effekten på manlig fertilitet där tillskott av astaxanthin gav bättre resultat än konventionell behandling inklusive IVF, var ett resultat som var över förväntan.
Kommer vi då i framtiden att kunna köpa livsmedel berikade med astaxanthin?
– Det finns redan i Asien i till exempel Kina och Japan. Jag hoppas vi kan se det inom något år i EU, säger Åke vars framtidsvision är att förståelsen för hur astaxanthin fungerar ökar ytterligare och att kunskapen sprids i samhället.
Se vår hemsida
Vad är Astaxin?
Astaxin är ett kosttillskott som innehåller det algbaserade ämnet astaxanthin samt vitamin C och E. Det verksamma ämnet astaxanthin är en kraftfull antioxidant som tas upp i kroppens alla celler inklusive i mitokondrierna och skyddar mot oxidativ stress. Fungerar i samspel med vitaminerna C och E och kroppens egna antioxidantsystem. Astaxanthin finns naturligt i t.ex. vissa alger, fisk och skaldjur. Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost och en hälsosam livsstil.
Vad är Astaxin?
Läs mer
Var köper jag Astaxin?
Astaxin finns på de flesta stora apotekskedjor och hälsokostaffärer.
Se återförsäljare