I ÖVER 85 ÅR HAR FRYKSÅS HOTELL & GÄSTGIVERI VARIT EN TRÄFFPUNKT FÖR GÄSTER FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN. HÄR SPENDERAR DU MED FÖRDEL NÅGRA SKÖNA DAGAR I HISTORISK FÄBODMILJÖ.
TEXT: ANNA REIN BILD: FRYKSÅS HOTELL
ÄNDA SEDAN 1500-TALET har bönder tagit sina djur för sommarens skogsbete till Fryksås, och ännu står mer än 150 timmerhus bevarade som skapar en unik miljö på den lilla orten. Idag vallfärdar årligen besökare för att istället njuta av storslagna naturupplevelser, kultur i historisk fäbodmiljö och smakupplevelser som uppmärksammats i White Guide. Många besökare överraskas av den storslagna naturen och den vackra utsikten över Orsasjön och Siljan. Och här, en mil från Orsa och 530 meter över havet, hittar du Fryksås Hotell & Gestgifveri.
FRYKSÅS – VINTERPARADISET
Närheten till Orsa Grönklitts skidområde, en av Sveriges absolut bästa anläggningar för både motionär och elit, ger dig de bästa förutsättningarna för skidåkning tidigt på säsongen fram till slutet av april. Förutom längd och alpin skidåkning erbjuds många andra vinteraktiviteter i området; bland annat skotersafari, hundspann, slädturer med häst, vinterfiske och mycket mer. Orsa Rovdjurspark och Zornmuseet är exempel på andra aktiviteter som finns tillgängliga hela året.
– Hos oss finns det passande aktiviteter för alla åldrar. Unna dig några sköna dagar med träning, aktiviteter och mat av högsta klass. Skidspåren börjar utanför husknuten och en och en halv kilometer bort ligger Grönklitts skidcentrum som har ett fantastiskt skidsystem, menar Ulla och fortsätter.
– Vi ligger bra till som en utgångspunkt oavsett vad besökarna vill sysselsätta sig med. Vi erbjuder möjlighet till övernattningar i hotellrum, moderna fäbodstugor eller fäbodsviter; varav några har egen bastu och öppen spis. Utanför fönstret möts de av en fantastisk natur under årets alla årstider.
GLÄDJECHOCK FÖR SMAKLÖKARNA
Men det är inte bara den storslagna naturen och aktiviteterna som lockar. När besökarna slår sig ner i restaurangen för att smälta dagens upplevelser väntar nästa omvälvande upplevelse. Maten i restaurangen rekommenderas i självaste White Guide som en av Sveriges främsta restaurangupplevelser och lockar årligen långväga gäster med sin populära avsmakningsmeny.
– I restaurangen är menyerna årstidsbaserade och det är inte ovanligt med råvaror så som bär, svamp, viltkött och andra närproducerade delikatesser från vildmarken. Härliga smaker som med fördel avnjuts ihop med utsökta viner från den välfyllda vinkällaren, tipsar Ulla.
MITT-I-VECKAN-ERBJUDANDE MED TIDIG SNÖTRÄNING
På Grönklitts skidanläggning har det i år varit rekordtidig längdpremiär. Redan 28 oktober öppnade anläggningen för några km härliga längdspår.
– Vi har sparad snö som säkrade tidig skidpremiär, säger Daniel Mäkinen, marknadschef för Grönklittsgruppen. Den tidiga premiären, ungefär en vecka tidigare än ifjol, är möjlig tack vare all sparad snö som finns, samt att stora investeringar har gjorts i en uppgraderad anläggning för snöproduktion.